Linoljekitt – vårt fönsterkitt

 

Ser dina fönster tråkiga ut? Saknas det fönsterkitt, har trät i bågarna spruckit eller har du kondens på rutorna när det har regnat? Då är det dags att underhålla och renovera husets gamla fönster.

Det kan låta oerhört komplicerat, men själva arbetet är inte allt för tidskrävande eftersom fönster som ser dåliga ut faktiskt kan vara i ett mycket gott skick. Du behöver bara lära dig hur du oljar in dem och hur du ska använda ditt fönsterkitt.  För att förenkla underhållet ska du alltid tänka på att måla om dina fönster eftersom fönster som målas om i tid behöver sällan renoveras. 

När ska jag renovera mina fönster?

Den vanligaste anledningen till att fönsterna blir fula är just brist på enkelt underhåll, att de inte oljats i tid och att deras fönsterkitt har blivit hårt och fallit bort. Ett enkelt riktmärke är att hålla lite extra koll på när oljan i kittet har torkat och färgen börjar flagna. Då är det tid för underhåll.

De flesta av oss klarar av att underhålla och renovera fönstrens själva. Ett tips är att se över dina fönster ofta, ge dem lite kärlek med jämna mellanrum vilket i sin tur gör att åtgärderna blir enklare. Det är vare sig svårt eller speciellt dyrt att kitta om och måla om fönster.

Vårt fönsterkitt tillverkas av vår råa linolja och olika kritsorter. Vårt linoljekitt kan användas som fönsterkitt, men kan också som utfyllnad ut hål och sprickor, både inne och ute.

 

Så använder du vårt linoljekitt till dina fönster

1) Töm förpackningens innehåll och knåda kittklumpen mjuk och jämn innan du använder den. Känns klumpen hård? Värm den försiktigt i mikrovågsugnen eller på ett element. 

2) Det är enklast att kittet i rumstemperatur. Är det för klibbigt? Knåda på en pappskiva eller tillsätt extra krita.
Är det för hårt? Värm det eller tillsätt extra linolja

3) Se till att glaskanterna är rena från färg, smuts och kitt.

4) Pensla schellack i kittfalsen innan glaset läggs i. Det förlänger fönsterkittets livslängd eftersom det hindrar oljan från att vandra över i trät.

5) Se till att glasen är omsorgsfullt stiftade och klossade.

6) Borsta glaset rent från oljerester. Använd pimpstensmjöl och ren pensel.

7) Måla samtliga strykningar ut på glaset ( ca 2 cm).

8) Fönsterkittet kan målas över direkt, men det går också att vänta till ett senare tillfälle.

9) När färgen är torr, fukta glasytan med lite svagt såpvatten. Kantskär kittfalsen med stålspackel och rakbladsskrapa, 2 mm, ut på glaset.

10) När du jobbar med kittet kan du lämna det i rumstemperatur i flera dagar och har du överblivet kitt kan du förvara det i frysen.

måla fönster och dörrar

lär dig mer >

vår linoljefärg

lär dig mer >

Fönsterkitt som utfyllnad

Självklart kan du använda vårt fönsterkitt som utfyllnad, till både hål och torrsprickor. Ojämnheten fylls i med linoljekitt och målas över direkt.
Blanda linoljekitt med några droppar linolja. Det blir en trögflytande välling som kan användas som tillfällig tätning av spruckna kittfalsar, sprickor och otäta hörnsammanfogningar. Applicera kittet med pensel och torka bort överskottet. Måla över. Direkt. Detta är en enkel åtgärd för att fördröja åldrandet.