Linoljevax för en perfekt ytskicksbehandling

Du kan använda linoljevax som ytskiktsbehandling på alla sugande underlag, som trä, betong, tegel, skiffer och även på möbler. Det ger en tålig vattenavvisande yta. 

Allbäcks linoljevax innehåller bivax, färgpigment och linolja, det kokas samman så att bivaxet ingår i linoljans torkning.

Därför ska du använda linoljevax 

Linoljevax ger en vattenavvisande och sidenmatt yta på dina golv eller möbler. Den kan enkelt rengöras med en svag blandning av vatten och Allbäck linsåpa.
Många kunder frågar efter hur lång torktiden är på linoljevax och den kan variera något. Torktiden på kvistar kan vara längre på grund av kådhalten i kvisten. Det är viktigt att vaxet appliceras tunt och att allt överskottsvax torkas bort. Det går bra att använda en frottéhandduk när du torkar bort överblivet linoljevax.
Det tar ungefär en vecka innan linoljevaxet är fullt härdat.
Det är också viktigt att tänka på att ytor som behandlas med lasyreffekt påverkas av träets sugförmåga och den befintliga ytan. Dessutom kan linoljevax ge lite olika utseende beroende på underlaget. Exempelvis är det så att en slipad träyta suger mer och tar mer färg än en hyvlad yta.
Vi rekommenderar att du gör ett prov i liten skala.

 

 vår linoljefärg

lär dig mer >

Så ska du använda linoljevax

  1. Förberedelserna är oerhört viktiga. Tvätta smutsiga golv med Allbäck linsåpa och vatten. Sug upp vattnet med en våtdammsugare. Ett lutbehandlat golv måste neutraliseras med ättiksyra och vatten innan det behandlas med linoljefärg eller linoljevax
  2. Låt ytan torka. Om du upptäcker en fiberresning på golvet är det enkelt att rätta till. Slipa den bara med fint sandpapper (ca 180-200.) Därefter så ska du dammsuga golvet.
  3. Välj en sträv skursvamp när du ska applicera vaxet. Jobba i träets längdriktning, ett par brädor i taget. Applicera vaxet så tunt som möjligt.

Därefter låter du vaxet suga in i mellan 15 och 20 minuter. Inom en timme ska du torka bort överskottet av linoljevaxet med en frottéhandduk. Allt överskott måste torkas bort. Behandlingen är färdig. När du har avslutat behandlingen kan du gå på ytan i strumplästen utan att fastna. När du har använt linoljevax är det även viktigt att du blöter alla trasor i vatten eftersom det finns en risk för självantändning i poröst material.