Linsåpa

Egentligen behöver du bara en produkt för rengöring i ditt hem. Du bör använda linsåpa från Allbäck. Den kan användas för att rengöring av alla ytor och av personlig hygien. Den är tillverkad av svensk avslemmad, rå, kallpressad linolja, vår linsåpa tillverkas helt utan tillsatser och kemiska ämnen. Du kan använda den som rengöringsmedel, i tvättmaskinen och i kök, badrum, på penslar, trä/sten, plastgolv eller bänkar.

Linsåpa kan även användas för sårvård. Den har lindrande effekt på små sår och irriterad hur. En liten del av linoljan låter sig inte försåpas ytan stannar kvar på ytan som extra skydd.
Det enda stället där du inte bör använda linsåpa är i diskmaskinen och när du ska putsa fönster.

Då ska du använda linsåpa

 

Du kan använda linsåpa till väldigt många saker, framförallt är det ett miljövänligt och skonsamt alternativ för rengöring av alla olika typer av ytor. En grundregel är att blanda 1 deciliter såpa i en hink med vatten. Om du ska arbeta med grov smuts minska lite på vattnet.
Om vattnet är kalkrikt kan det uppstå ett vitt flock när du blandar linsåpa med vatten. Det är ingenting att bry sig om och det påverkar inte tvättkraften.

Ska du skura ett nytt eller slipat trägolv bör du fukta golvet med kallt vatten för att undvika fläckar. Därefter skurar du in koncentrerad linsåpa och låter det torka.

Skulle golvet eller föremålet du ska skura vara väldigt nedsmutsat tipsar vi om att tillsätta lite ammoniak i såpvattnet. Det ger en bättre effekt. Ett golv som är skurat med såpa kan behöva rengöras med en större mängd vatten eller en våtdammsugare innan det ska täckmålas med linoljefärg eller behandlas med linoljevax. Ett lutbehandlat golv måste även neutraliseras med ättiksyra och vatten innan det behandlas med linoljefärg eller linoljevax.
Behöver du hjälp att ta bort envisa fläckar på textiler? Gnid in linsåpa med vatten och tvål. Låt vila en stund innan du tvättar i tvättmaskinen.

 

Så rengör du beslag 

Det går även att använda linsåpa till att rengöra rostiga beslag till dörrar, fönster eller skåp. Det är väldigt enkelt, även om det kräver lite tid och tålamod. Koka rostiga beslag i hälften såpa och hälften vatten i ett par timmar.
Låt blandningen kallna under natten. Därefter tar du upp beslagen, borstar rent dem i vatten och låter dem torka. Nu är beslagen rena och du kan måla med linoljefärg.