Linoljefärg

Vill du renovera på ett naturligt, ekonomiskt, hållbart och vackert sätt? Då är Allbäck linoljefärg den rätta färgen för dig. Linoljefärg har använts i Sverige sedan 1500-talet, det är den som bevarat och förskönat byggnader runt om i Sverige i flera århundraden och den var faktiskt en självklarhet, både utomhus- och inomhus fram till 1960-talet. Vi på Allbäcks linoljeprodukter har arbetat med linoljefärg i snart 40 år, vi tillverkar den i vår egen fabrik och den är helt fri från lösningsmedel.  
Det är en hållbar färg, som levt med oss sekel efter sekel och som kommer att fortsätta leva med oss i många generationer framöver. Linoljefärg är en naturlig del av svensk byggvård.

Linoljefärg är tillverkad av svensk, kokt avslemmad, filtrerad och steriliserad linolja. Den är helt fri från farliga tillsatser och den är emissionstestad. Vår färg kan aldrig skada underlaget, den är enkelt att måla med och den går att måla över hur många gånger som helst, dessutom är den naturlig och blir bara vackrare med åren. Den bildar patina och en antikkänsla. Den är också ett naturligt val för dig som gillar en jordnära livsstil och den passar dessutom lika bra inomhus som utomhus. Linoljefärg går att måla på de flesta underlag som är hela och rena och torra, på plåt, trä, järn, pvc och gamla färgytor. Den passar lika bra på fasader som när du ska renovera eller måla om dina fönster som på snickerier och möbler inomhus. Det är också en färg som är lätt att underhålla, antingen med kokt linolja eller med linoljevax.

 Se exempel på färger >

 

Linus väggfärg

lär dig mer >

vår linsåpa

lär dig mer >

Så målar du med linoljefärg

I och med att linoljefärg är ett naturmaterial är det viktigt att du som målar också tar hänsyn till de logiska naturlagarna som finns. Det är viktig att applicera rikligt med färg, och sedan sträcka ut till en jämn färgfilm. Är det för kallt när du målar med linoljefärg torkar färgen långsammare. Blir färgfilmen för tjock eller ojämn bildas lätt russinskinn. Dessa kan lätt våtslipas med vår Primer.
Det kan tyckas krångligt, men när du väl har testat är det lätt att bli frälst. Linoljefärg blir bara vackrare för varje år som går och när du väl behöver måla om, efter kanske mellan tio och femton år, behöver du inte ens skrapa före ommålning.
Innan du målar ett golv med linoljefärg behöver du rengöra yta, företrädesvis med linsåpa. Ett lutbehandlat golv måste neutraliseras med ättiksyra och vatten innan det behandlas med linoljefärg eller linoljevax

Emulsionsfärg

Om du ska måla putsade ytor, antingen ute eller inne kan du emulgera färgen med vatten. Detta ger en blankare yta för väggar och putsade ytor inomhus. Den fungerar väldigt bra i exempelvis kök, badrum och offentliga miljöer där slitaget är stort. När linoljefärgen emulgeras med vatten blir den hårdare, det gör att den bli diffusionsöppen och kan användas till exempelvis källarväggar, stallväggar och betonggolv. Färgen är halvblank och tvättbar. Eventuella glansvariationer jämnar ut sig med tiden.

Så målar du med emulsionsfärg:

  1. Vispa ner ungefär 30 procent rent vatten i vår linoljefärg. Använd en snabbgående färgvisp i ett trångt kärl.
  2. Blandningen är klar när den har samma konsistens som yoghurt.
  3. Applicera med rulle, pensel eller spruta.
  4. Om det pressas ut vattendroppar när du målar är emulsionen inte klar, då behöver du vispa i mer färg.

Är ytan du ska måla ny putsad? Du kan måla först när karbonatiseringsprocessen är avslutad. Ta gärna råd av din murare.

våra verktyg

lär dig mer >

måla fönster och dörrar

lär dig mer >

Våra vackra kulörer av linoljefärg

I vår färgkarta hittar du 34 olika baskulörer av linoljefärg, men det är långt ifrån alla alternativ som finns.  Hos oss hittar du allt från grön umbra till engelsk röd eller dina egna favoriter. Du kan enkelt blanda din egen kulör och är du inte nöjd så är det inte hela världen.  Det går alltid att måla över.  Vill du veta mer? Kontakta oss eller läs i vår guide där vi berättar om vad du ska tänka på inför, under och efter arbetet med linoljefärg.

 

Så blandar du din egen kulör

Självklart kan du blanda egna kulörer utifrån våra standard sju baskulörer. Det enklaste är att blanda med olika versioner mede vitt typ se bild Lilla Handboken sid 25. Använd gärna köksredskap som stavmixer, decilitermått eller litermått. Alla våra färger är miljövänliga.

Våra kulörer

26.Linoljefärg Ultramarin 1 L

NCS 4550-R70B – OBS! Endast avsedd som nyanseringsfärg.

Linoljefärg Zink 1L – som tillsats

OBS! Används endast som tillsats i Linoljefärg, max 20%.