Rå linolja

Rå kallpressad linolja av högsta kvalitet

Vår svenska, råa linolja kallpressas på Gunnarshög Gård i Skåne och den förädlas i vår fabrik i Ystad. Där renar vi den kallpressade linoljan från protein och föroreningar, enligt gamla recept som användes redan på 1700-talet och dokument från 1950-talet. Proteinet skickas sedan tillbaka och blir gödning på åkrarna. I och med att linoljan är ett levande material så kan oljan variera något i kulör mellan olika skördar, men det har ingen påverkan på kvaliteten. Vi är stolta över vårt hantverk – en svensk tradition utan protein och andra föroreningar.

Vår Råa linolja används till tillverkning av Linoljekitt och Linsåpa.

Linus väggfärg

lär dig mer >

vår linoljefärg

lär dig mer >

Impregnering

Den Råa linoljan fungerar utmärkt till impregnering av torrt och bart trä. Bäst effekt får du om du värmer in oljan på något sätt. När oljan kommer upp i 60 grader blir den tunnare och tränger in i träet ännu bättre. Det finns flera metoder för detta. Det går bra att använda kokt linolja om det är de enda du har men impregneringen blir inte lika djup.

Stryk på den råa linoljan och värm in den med en värmepistol eller till och med en hårfön.

Hetta upp oljan i en kastrull till ca 60–80 grader och pensla på den.

Man kan till och med använda ett gammalt strykjärn, det viktiga är att oljan värms in på något sätt.

Oavsett vilken metod man väljer så är det väldigt viktigt att torka av eventuellt överskott som inte är väl bundet i träet med till exempel en trasa. Om man hoppar över detta steg är det stor risk att man får skinbildning på ytan.

Rå linolja och linsåpa

Linsåpa tillverkas av rå linolja, lut (kaliumhydroxid) och vatten. Denna enkla sammansättning gör den till en miljövänlig och biologiskt nedbrytbar rengöringsprodukt. Linsåpa är känd för sin mildhet och förmåga att vara skonsam mot ytor samtidigt som den rengör effektivt. Den lämnar en mjukgörande effekt på behandlade ytor eftersom den innehåller en del fettsyror som inte försåpas utav luten. Det vanligaste användningsområdet för Linsåpa är på träytor, särskilt obehandlat trä eller trä behandlat med Linoljevax. Den används för att rengöra och vårda träet samtidigt som den bevarar dess naturliga skönhet.

Vad är det för skillnad på kokt och rå linolja?

Vår kokta linolja upphettats till högre temperaturer och innehåller även lite torkmedel. Generellt kan man säga att rå linolja används framför allt till impregnering och kokt linolja används som tillsats till färg eftersom den har bättre torktid. Den råa linoljan är tunnare och har därför bättre inträngning i trä.

 Tänk på att du måste blötlägga trasor i vatten eftersom både rå och kokt linolja kan självantända i porösa material.