När du ska måla inomhus – Linus väggfärg 

När du ska måla inomhus är Linus Väggfärg ett bra val. Det är en matt färg för att måla inomhus och ger en vacker, exceptionellt matt yta. Det är en väldigt användbar matt färg, som är lika vacker på väggar som på tak. Du kan måla trä, målade ytor, puts, tapet, limfärg, gipsplattor, väv samt pappspända tak och väggar.

En av fördelarna när du använde Linus väggfärg för att måla inomhus är att den är lätt att bättringsmåla. Den är dessutom värmetålig och passar bra till så väl öppna spisar som bakom kaminer. 

 

måla fönster och dörrar

lär dig mer >

 vår linoljefärg

lär dig mer >

Så här gör du när du ska måla inomhus   

Innan du ska måla med Linus väggfärg på dina väggar eller ditt tak är det ett par saker som är bra att ha med sig. Lite beroende på underlag och önskad struktur täcker färgen mellan 10 och 12 kvm/liter. Du kan faktiskt även använda Linus Väggfärg tillsammans med pimpstensmjöl till att spackla. För att nyansera den vita färgen så kan du tillsätta våra färdiga pigmentblandningar. (Undantag svart, tegelröd och havsblå).

Linus är en matt väggfärg, den är ganska tjock och går att variera i det oändliga. Därför är det viktigt att bestämma sig för hur färdiga ytan ska se ut, vi rekommenderar att du gör ett prov.
Om underlaget är väldigt starkt sugande kan färgen “krita” efter första målningen. Det försvinner när du har målat färdigt. Eftersom det kan lukta starkt när färgen torkar, vilket kan irritera ögonen, är det viktigt att du har en god ventilation i rummet. Lukten minskar när du vädrar och försvinner efter något dygn.

 

Är det dags att måla inomhus?

Detta är viktigt att tänka på Inför målningen 

Behöver du spackla ojämnheter på väggen? Du behöver inte köpa något extra, utan använd dig av Linus väggfärg utblandad med Pimpstensmjöl. Den fungerar till det också.
Häll av ytvattnet, låt Linus vara så tjock som möjligt. Om den ändå är för tunn arbeta ner pimpstensmjöl för att göra den tjockare. Använd färgen som spackel på tapetskarvar eller ojämnheter. Den fungerar även som bredspackling på hela väggar. Det går också bra att rulla ut Linus spackel. Innan du målar är det bra att våtslipa ytan med en fuktig svamp.

Så målar du med matt färg:

Innan du börjar måla dina väggar eller ditt tak inomhus är det bra att välja en garnrulle, den fungerar bra på alla underlag och håller mycket färg. Därefter rör du ner ytvattnet i målarburken. Det är viktigt, färg som inte är riktigt omrörd kan ge ljusa fläckar.
Provmåla en bit av väggen så att du ser vilken struktur som du trivs bäst med. Vill du ha en slätare yta så späd med vatten. Om du tycker att det blir mer struktur än vad du har tänkt dig, låt färgen torka ordentligt och slipa av ytan med slippapper eller våtslipa. Därefter målar du med tunnare färg, en gång till.

Om underlaget är sugande, som rå puts, gips eller väv går det utmärkt att förbehandla ytan med Primer. Det minskar risken för genomslag av vattenskador, nikotin eller sot.
Börja med att måla väggens kanter, därefter målar du hela väggen. Vi rekommenderar att du målar i stråk, ungefär en meter i taget. Färgen sätter sig ganska snabbt, därför är det bra om det är svalt i rummet.

Under målningen 

Det är viktigt att du låter det första lagret färg torka ordentligt, så låt färgen torka i ungefär 24 timmar (ett dygn) innan du målar vidare. Se till att vädra ordentligt.
Det kan hända att färgen reagerar på underlaget, vilket förlänger torktiden på den första strykningen.
Det går bra att låta rullen eller penseln stå kvar i färgen till nästa dag. Om du hellre vill tvätta penseln/rullen för du det i vatten och ser till att den torkar ordentligt, vatten som trycks ut ur rullen ger ljusa fläckar på den målade ytan. 

Efter målningen 

Det tar ett par dagar innan färgen är härdad, så var lite försiktig med slitage och tvätt under de första dygnen. Om du har färg kvar när du har avslutat ditt projekt kan du självklart spara den. Häll på nytt ytvatten i burken och sätt på ett tätslutande lock. Se till att förvara färgen frostfritt, så håller den i flera år. Har du sparat färgen under en lång tid kan det hända att du behöver sila den innan du använder den igen. 

När du har målat klart inomhus är det viktigt att tvätta rullar och penslar. Börja med att grovtvätta dem i en hink med såpvatten, därefter ska hinken med tvättvatten stå till dess att färgresterna sjunker till botten. Då går det att hälla av vattnet och slänga färgresterna i soporna. Rullar och penslar fintvättas med såpa i vasken. 

 

Värt att veta när du ska måla med Linus väggfärg inomhus eller utomhus

Linus är en matt färg. Du kan enkelt nyansera den vita färgen med tillsats av våra färdiga pigmentblandningar.

Ytan är tvättbar.

Färgen går att sprutmåla.

Färgen ska förvaras frostfritt.

Vill du måla schabloner inomhus? Då är Linus matta färg ett mycket bra val. Eventuell behövs en tillsats av krita.
Behöver du spackla? Använd Linus. Häll av ytvattnet och blanda i ungefär 50 procent pimpstensmjöl. Våtslipa gärna halvtorr yta med en fuktig svamp. Det behövs en eller två strykningar för att måla färdigt.