Guide: Så målar du med linoljefärg

 

I mer än 500 år har linolja använts som bindningsmedel i linoljefärg som kan användas på trä, plåt, järn, glas, puts och plast. Både ute och inne.
I vår guide, så målar du med linoljefärg har vi samlat många handfasta råd. En ännu mer djupgående guide hittar du i “Lilla handboken”. Under alla år som gått har vi samlat frågor från våra kunder, råd och tips. De presenterar vi i “Lilla Handboken”. Du hittar den här som pdf. ladda ner den och läs den noga. Allbäcks linoljefärg är miljövänlig med GRÖN SIGNAL i Byggvarubedömning och A Sunda Hus. Den är övermålningsbar inom 24 timmar. Vi har ett antal färdiga kulörer, men självklart kan du även blanda din egen kulör efter våra nyanseringsexempel.

 

Fakta om linoljefärg

Var kan den användas? Utomhus på trä, plåt, järn, puts och plast. Det går även att måla ovanpå gammal linoljefärg, alkydfärg och acrylat.
Inomhus på trä, puts och järn. Fungerar bra på i både torra och fuktiga utrymmen.
Åtgång: Beroende på underlaget täcker färgen mellan 15 och 20 kvm/liter
Torktid: Mellan 20 och 24 timmar vid rumstemperatur, god luftväxling. ljus samt låg luftfuktighet (ca 50% RH). Om det är hög luftfuktighet inne, använd en luftavfuktare.
Glans: Halvblank som nymålad, men mattas något med tiden. För att reducera variationerna i insugning går det att impregnera torrt virke med linolja  eller eftertorka den färdiga ytan med kokt linolja
Variationer kan uppstå om insugningen eller appliceringen är ojämn, men det jämnar ut sig med tiden.
Penslar: Förvara penslarna hängande i en burk med rå linolja. Den oljan kan även användas för impregnering.

Steg för steg – Så målar du med linoljefärg. 

Innan du börjar är det viktigt att svara på ett par frågor. Vad är det du ska måla?

Varför ska du måla det?
Är det tänkt att färgen ska fungera som ett skydd och offerskikt, eller är det en dekoration?
Ska du måla på nytt fasadvirke eller gammalt trä? Har du valt tryckimpregnerat virke kan det gärna stå en tid för att garantera ett giftfritt underlag som inte reagerar på färgen.
Ska du måla med linoljefärg inne eller ute?
När du funderat över det är det dags att välja material.

1) Underlag

Det går att måla på alla ytor som är rena och torra.

2) Grundarbete

Att göra ett noggrant grundarbete är alltid viktigt, om du vill ha ett hållbart resultat. Därför ska ytan alltid vara ren och torr när du startar.  

2.1 Underlaget

Välj gärna hyvlat trä om du bygger nytt. Sågat lurvigt trä kräver mer färg, tar längre tid att måla och samlar mer smuts än hyvlat trä. Borsta ytan ren från damm och smuts. Schellackera eventuella kvistar låt torka.

Om ytan tidigare har varit målad. Tvätta den med Allbäck Linsåpa Skölj noga och låt torka. Slipa eller spackla bort eventuella ojämnheter.
Om du ska måla bart och uttorkat trä utomhus kan du impregnera med rå avslemmad linolja. Oljan ska vara helt bunden i träet. Värm in med exempelvis hetluft och måla direkt.
Här berättar vi hur du bör arbeta med linoljan.

2.2 Smuts – så gör du rent:

När du får smuts på de ytor som är målade med linoljefärg kan du tvätta med linsåpa. Undvik tvättmedel med högt PH-värde. När du målar ytor som är exponerade för olika slags påväxt kan du tillsätta ren zinkfärg, max 20 procent till alla våra kulörer. Om du är osäker på materialkombinationer så gör ett prov innan du börjar.

Har du frågor, kontakta oss så hjälper vi dig.

 

2.3 Penslar:

Använd gärna Micro pensel eller Allbäckpensel. Tänk på att linoljefärgen ska ha full täckning vid samtliga strykningar. Rengör penslarna med Allbäcks linsåpa. Förvara penslarna hängande i en burk med rå linolja. Den oljan kan även användas som impregnering. 

När du använder Linus Väggfärg rekommenderar vi garnrullen. Produkterna hittar du i vår webshop.
Rengör penslarna med Allbäck Linsåpa 

3) Måla med Allbäcks linoljefärg

Efter ett gediget grundarbete är det dags att börja måla med vår linoljefärg. Lägg på färg generöst. Arbeta sedan ut färgen väl i flera riktningar innan du gör ett sista långt penseldrag. Det går utmärkt att måla i solsken. 

Bortsett från vissa variationer i glansen ska färgen täcka fullständigt efter en strykning. Vi rekommenderar ändå att du målar med minst två strykningar utomhus och minst tre strykningar på särskilt utsatta ställen.
Varje strykning ska täcka fullt i motljus (Ca 100 my). DU rengör penslar och händer med Allbäck Linsåpa
Linoljefärg gulnar i mörka utrymmen eller vid kontakt med kemikalier, exempelvis rengöringsmedel med högt PH-värde, vissa skönhetssprayer och lutbehandling. Det finns också en viss risk för att färgen gulnar om den målas i nära samband med plastfärgsmålning.

 4) Förvaring och skötsel

Till skillnad från vattenbaserad färg kan linoljefärg försvaras kallt, till och med i frostgrader. Om det bildats skinn över färgen, skär noggrant runt kanten och lyft försiktigt bort skinnet. Rör upp resterande färg noggrant till dess att den är jämn och slät. Vid behov sila färgen genom en nylonstrumpa.

 5) Linoljefärg – håller i en evighet

Linoljefärgen åldras vackert, genom nötning, kritning och vittring. I och med att linoljefärgen tunnar ut sig själv med tiden så slipper man jobbet med att skrapa eller använda kemikalier den dagen det är dags att förbättra färgen eller måla om.
Linoljefärgen är väldigt hållbar, normalt tar det mellan tio och 15 år innan det är dags att måla om, men det finns naturligtvis undantag. Bor man i ett område där det är väldigt fuktigt eller en annan yttre miljöpåverkan kan vara bra att måla om tidigare än så, det gäller också om man målat med en ljus färg eller har en fasad i söderläge eller nära havet.

Våra tips

Detta är ett antal råd från Allbäcks Linoljeprodukter, vår guide till hur du målar med Allbäck linoljefärg. Notera att alla tekniska råd som ges i beskrivningen ovan eller på annat sätt i muntlig eller skriftlig form ges av välvilja och omtanke. Det är inte någon form av garanti eftersom väderförhållanden, underlag och teknik ligger utanför vår kontroll.

vår linsåpa

lär dig mer >

Linus väggfärg

lär dig mer >